Backup till multipla filer

Oopps! Upgrade your browser pretty please. Oopps! Upgrade your browser pretty please.

Ibland har man behov av att flytta backuper från en miljö till en annan, från en server till en annan eller tom från en världsdel till en annan.

I mitt fall handlade det om att göra en större uppdatering av data i Indien. Planen var att skapa en databas med datat som skulle förändras och sedan flytta backupen till den lokala servern. Trots den förnämliga backupkomprimeringen i 2008R2 blev backupfilen ganska stor, eller i alla fall för stor för att den minst sagt långsamma linan till Indien skulle räcka till.

Efter att kopieringen misslyckats ett par gånger var det bara att ta nya tag och komma på en alternativ lösning. Jag testade då att låta SQL Server dela upp backupen i flera mindre filer för att på så sätt få till bättre kontroll på kopieringen. Detta fungerade mycket bättre så ibland är det en fördel att ha flera mindre filer än en stor. Att ta backup till multipla filer är mycket enkelt, ex: BACKUP DATABASE XYZ TO DISK = ‘Sökväg till backupfil1’, DISK = ‘Sökväg till backupfil2’, DISK = ‘Sökväg till backupfil3’, DISK = ‘Sökväg till backupfilN’ ….osv så många filer man nu vill ha Detta resulterar i att SQL Server delar upp den totala backupvolymen i ungefär lika stora delar på det antalet filer man valt. Restore är lika enkelt: RESTORE DATABASE XYZ FROM DISK = ‘Sökväg till backupfil1’, DISK = ‘Sökväg till backupfil2’, DISK = ‘Sökväg till backupfil3’, DISK = ‘Sökväg till backupfilN’ ….osv så många filer man har.

Detta går naturligtvis även att göra med Management Studio. Rent prestandamässigt finns det vinster att göra då man har möjligheten att sprida I/O på flera olika diskar.

/Jan Nieminen