SQL Instansen startar inte (och vikten av att backup)

Oopps! Upgrade your browser pretty please. Oopps! Upgrade your browser pretty please.

Ett samtal kom från en av våra kunder häromdagen. Fullständig panik, ett av deras viktigaste system hade lagt sig på rygg efter en oväntad omstart av servern. SQL Server startar inte!!

Vi verifierade att det inte var något problem med SQL Service kontot för att eliminera en sån enkel sak som att kontot blivit låst av någon anledning eller att någon modifierat det på något sätt.

Det skrevs ingenting i SQL Serverloggen så den kom inte ens så långt i uppstarten.

Jag provar med att starta SQL server med minimal konfiguration, men ingen lycka där heller.

I Event Viewer Application loggen så skrevs det fel med Side By Side och följande felmeddelande:

Activation context generation failed for “D:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL11.MSSQLSERVER\MSSQL\Binn\Resources\1033\sqlevn70.rll”. Error in manifest or policy file “D:\Program Files\Microsoft SQL Server\MSSQL11.MSSQLSERVER\MSSQL\Binn\Resources\1033\sqlevn70.rll” on line 0. Invalid Xml syntax.

Det lutar åt att filen har blivit korrupt under den oväntade omstarten.

Vi börjar se över våra alternativ och startar med att kontrollera att vi har backup på databaserna, vilket självklart finns.

Ska vi göra en reparation av SQL installationen, ska vi läsa tillbaka filen från backupen eller är vi till slut tvungna att installera om SQL om inget annat fungerar och läsa tillbaka SQL backuperna?

Vid ett tidigare tillfälle för något år sen så försvann mssqlsystemresource databasen vid uppdatering av ett servicepack. Det får också effekten att SQL Server inte startar som den ska.

Vid det tillfället så testade vi med att kopiera filerna från en annan server med samma SQL version till den trasiga SQL installationen. När vi startade SQL Server så gick den igång på en gång.

Alltså, dags att testa samma sak eftersom restore av filen från backup dröjer lite. Efter att vi sparat undan den trasiga filen och ersatt den med den kopierade så startar SQL Server utan problem.

 

Vad har vi lärt oss av den här händelsen?

Ännu en gång så blir vi påminda om hur viktigt det är med backuper. Det gäller inte bara databaserna utan även backup av SQL Server installationen med mera.

Lösningen den här gången kanske inte är det första alternativet man väljer, men det kan fungera om man inte har andra alternativ.

 

Läs även http://www.sqlservice.se/vikten-av-att-ha-koll-pa-sina-backuper-2/