Kom igång med Central Management Server (CMS)

Oopps! Upgrade your browser pretty please. Oopps! Upgrade your browser pretty please.

 

Vi börjar med några begränsningar:

  • När du väljer vilken instans du skall använda som Central Management Server så måste det vara en som du inte skall köra dina Multi-server frågor mot. Man kan nämligen inte registrera samma instans som man kör CMS på i listan för de servrar man vill kunna köra Multi-server frågor mot.

cms_1

  • CMS är en lista på servernamn, den sparar ingen autentiseringsinformation. När man ansluter sig mot servrarna i listan används Windowsautentisering, d.v.s. det Windows-konto du är inloggad med. Det betyder att ditt Windows-konto behöver ha nödvändiga rättigheter på alla servrarna i listan (och då kan det ju bli problem om servrarna ligger utanför domänen, eller i andra domäner än där CMS är registrerad).

 

Nu är det dags att sätta upp en Central Management Server. För att få fram fönstret för Registered Servers kan man antingen gå via menyn eller använda Ctrl+Alt+G.

 

cms_2

Först ska du registrera den instans som skall vara värd för din CMS (ta en instans som du inte behöver ha med i dina listor sen). Högerklicka på “Central Management Servers” och välj “Register Central Management Server”. Fyll i uppgifterna och tryck Save.

Du är inte begränsad till att vara på den servern för att ställa frågorna. Har du SSMS installerat på en annan server, eller på en klient som har kontakt med CMS-instansen kan man koppla upp sig och köra sina frågor därifrån, smidigt och enkelt.

Nu är det dags att registrera de instanser du vill ha med i listorna för att kunna ställa frågor mot. Högerklicka på din CMS-instans och välj “New Server Registration”. Fyll i informationen, testa och spara.

cms_7

Upprepa detta steg för alla instanser du vill ha i listan.

Du kan skapa grupper i listan t ex för olika miljöer, eller olika versioner av SQL (kan ju vara olika frågor du behöver köra mot olika versioner av SQL ). Så här ser det ut i min lista nu:

cms_4

 

Om du sedan högerklickar på någon nivå i trädet så kommer du får upp

cms_5

Dessa alternativ gäller nu alla instanser registrerade på och under den nivå du högerklickat. Nu kan du t ex köra frågor mot alla instanser och få svaret i ett och samma resultat-set.

Notera att du får med instans-namnet som första kolumn!

cms_6

 

Jag använder ofta detta sätt för att samla information om konfigurationen, minnesinställningar, version och patch-nivå. Enkelt, smidigt och snabbt. Lycka till!

Här kan du ladda ner vår guide med fem tips som förenklar din administration av SQL Server