100 gånger snabbare databas!

Oopps! Upgrade your browser pretty please. Oopps! Upgrade your browser pretty please.

Vad är det som gör skillnaden på en blixtsnabb och en långsam databas? Här kommer ett enkelt tips som alltid gör din databas 100x snabbare!
Eller… nej så enkelt är det nog inte tyvärr, så där måste jag nog göra dig besviken.

Men, finns det nåt jag kan göra för att snabba upp min databas 100x? Eller varför inte 1000x?
Ja, ofta kan man få den effekten genom att lägga till rätt index! Dock är det inte alltid helt lätt att veta vad rätt index är, så därför kan detta nog inte klassificeras som ett enkelt tips.
Ett index låter databasen hitta rätt information med färre logiska operationer, vilket sparar tid, IO och CPU cykler. Men baksidan är att ett index dels tar plats, och dels kostar tid, IO och CPU cykler att hålla uppdaterat. Så vilka index man bör ha i sin databas beror på många faktorer, som vilket data man har, datamängd, datatyp, vilka frågor som ställs, datamodell etc etc.

Detta är inte ett nytt ämne, och jag tänkte inte göra en lång utläggning utan jag vill tipsa om en bra artikel som Microsoft har, som ger en bra bakgrund i ämnet samt en uppdaterad bild av vad SQL Server kan erbjuda för (kanske nya och outforskade?) möjligheter inom indexens värld. Läs den här! https://docs.microsoft.com/en-us/sql/relational-databases/sql-server-index-design-guide?view=sql-server-2017

Du kan även höra av dig till oss om du vill ha hjälp av våra erfarna konsulter med en indexeringsstragegi för din databas, eller prestanda i SQL Server i övrigt!