Veckans fråga med svar vecka 38

Oopps! Upgrade your browser pretty please. Oopps! Upgrade your browser pretty please.

Veckans fråga går till Jan Nieminen som har stor erfarenhet av olika driftsmiljöer.

Vi ser nu att Red Gate lanserat ny version av sin programvara för backup ”SQL Backup Pro 7.2”. Vad är dina erfarenheter av denna eller liknande och är det verkligen värt merkostnaden jämfört med att använda SQL Servers egna backup/restore funktioner ?

http://www.red-gate.com/products/dba/sql-backup/?utm_source=simpletalk&utm_medium=email-main&utm_content=dbateam_7_2-20120917&utm_campaign=sqlbackup

 

Svar:

Som alltid när man skall investera i tilläggsprodukter likt Red-Gate Backup PRO eller Quest LiteSpeed skall man vara  tydlig med nyttan av produkten. SQL Server har redan väldigt mycket av funktionaliteten som dessa produkter erbjuder inbyggt, kanske inte alltid lika flott presenterat men ändock så finns det där och man har redan betalat för det.

Backupkomprimering i samband med backuptagning var tidigare ett försäljningsargument som man som kund lätt kunde räkna hem och gjorde produkterna prisvärda men i och med att det finns inbyggt i SQL Server Standard Edition och uppåt from 2008R2 får man istället fokusera på andra fördelar och funktioner. Detta har även mjukvarutillverkarna upptäckt eftersom de bygger in mer och mer funktionalitet i produkterna som kanske inte direkt har att göra med just bara backup/restore.

Nu menar jag inte att produkter som tex Red-Gate Backup PRO inte är prisvärda, det beror helt och hållet på vad man skall använda dem till. Om man tittar lite närmare på ovan nämnda produkt så hittar man en mängd bra och nyttiga funktioner som hjälper en DBA att göra rätt, tex så finns en funktion för att testa sina backuper. Man kan helt enkelt sätta upp jobb som flyttar en backup till annan server, gör restore, kör DBCC CHECKDB för att verifiera att backupen inte är korrupt. Att ta backup gör de flesta men att sedan testa sina backuper är mer sällsynt, alla kanske inte ens är medvetna om att det är en bra idé att regelbundet testa sina backuper, men genom att funktionen finns där blir man som DBA påmind om att backuper behöver kontrolleras. Därtill kan produkten även fungera som ett bra stöd för en mer oerfaren DBA.

En nackdel, förutom att det kostar pengar, är att man får en produkt till att installera, underhålla och uppgradera med allt vad det innebär. Om man har en stor miljö med hundratals servrar kan en uppgradering ta mycket tid i anspråk vilket jag själv bevittnat på nära håll. En annan nackdel är att man blir beroende av ytterligare ett lager i mjukvarustacken. Personligen vill jag vid en krissituation ha så kort väg till restore som möjligt och vara beroende av så få komponenter som möjligt, enkelhet är värt pengar den dag det är skarpt läge.

Nu kanske det verkar som att jag är stark motståndare till produkter som dessa, det är jag inte. Nyckeln ligger i vad produkten har för merväde utöver det som redan finns i SQL Server och hur man värderar detta? Innan man slår till gör man klokt i att noggrant utvärdera nyttan och försöka att sätta en prislapp på det samt fundera på om man verkligen kommer att använda alla funktioner och vad det då innebär för nyttan. Om man sedan även kommer fram till att vardagen kraftigt förenklas av att använda sig av Backup PRO eller LiteSpeed är det naturligtvis en viktig faktor, en nöjd och glad DBA går inte att sätta en prislapp på 🙂

På SQL Service jobbar vi med att hjälpa kunder att utnyttja SQL Server till fullo, vi hjälper gärna till med att utvärdera alla möjligheter som finns inbyggt och som man redan betalat licenspengar för.

/Janne