Veckans fråga med svar – vecka 11

Oopps! Upgrade your browser pretty please. Oopps! Upgrade your browser pretty please.

Nu introducerar vi veckans fråga till någon av våra konsulter. Frågan kommer på måndagar och svaret senere under veckan.

Fråga vecka 11

Ofta kan man se att SQL Server går på olika processorer, t.ex. E5540, X5650, L5640. Vad är dessa förkortningar och spelar det någon roll för SQL Server och vad är i så fall rekommendationen ?

Svar: Tack Göran för en fråga som nästan är omöjlig att svara på, på ett begripligt sätt 🙂 Dessa förkortningar är namnen på olika Intel server processorer (Det vill säga inte processorer till din laptop eller stationära dator). I detta svar kommer jag därför att fokusera på Intels processorer, men vi skall inte glömma bort att det även finns AMD. Att beskriva alla i detalj är en omöjlighet, det är helt enkelt för mycket information.

Då hänvisar jag till: 
www.intel.com ,
http://www.intel.com/content/www/us/en/processors/processor-numbers.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Xeon 

Däremot kan en övergripande beskrivning nog vara till nytta, och det kommer jag att försöka mig på här.   Intels olika processorer kan delas upp i ett antal familjer, som kort kan beskrivas så här: E3: För servrar med 1 CPU, med 2-4 cores per CPU (Ersätter gamla 3000 serien). Billigast E5: För servrar med upp till 2 CPU’er, med 4-8 cores per CPU (Ersätter gamla 5000 serien) Bäst pris/prestanda E7: För servrar med 2-256  CPU’er, med 6-10 cores per CPU (Ersätter gamla 7000 serien) Dyrast   Vad då med bokstäverna X, E och L som brukar ligga med först eller sist i CPU namnen från Intel?   L: Low Voltage, är som namnet antyder en variant med lägre strömförbrukning. Detta har givetvis inverkan på prestanda, så om prestanda är viktigt skall du undvika dessa processorer E: Mainstream, eller mellanklass. Fokus på pris/prestanda förhållandet. X: Performance. Kostar det så smakar det 🙂  

Det viktigaste att ta i beaktande framöver när du skall välja CPU till din SQL Server server, kommer oftast att vara price/performance eftersom SQL Server 2012 innebär ett byte av licensieringsmodell från per CPU till per CORE. I alla fall om du skall köra Enterprise Edition, som nu bara kommer att säljas per CORE, och inte längre finns tillgänglig under licensmodellen Server/CAL. Tidigare var det vid CPU licensiering lönsamt att köra CPU’er med så många CORE’s som möjligt, vilket gjorde att vi ofta rekommenderade AMD 12 CORE processorer.  Nu kommer det bli precis tvärt emot, dvs att nu blir det viktigt att kunna klara sig på så får CORE som möjligt av kostnadsskäl. Då kommer vi antagligen oftare att rekommendera Intel 4 CORE CPU’er med så mycket kraft som möjligt i varje CORE.
/Steinar Andersen