Reflektioner från SQL Nexus 2016

Oopps! Upgrade your browser pretty please. Oopps! Upgrade your browser pretty please.

I förra veckan gick konferensen SQL Nexus 2016 av stapeln nere i Köpenhamn. SQL Nexus liknar PASS SQL Rally, men har inte något med PASS organisationen att göra. Hur som helst var det en bra konferens med många bra talare. Ett flertal åkte förmodligen vidare till SQL Bits som hölls i Liverpool samma vecka, en konferens som vi också har bevakning på.

Det fanns stora förväntningar på att datumet för lanseringen av SQL Server 2016 skulle meddelas under SQL Nexus. Mycket riktigt släpptes detta under slutet av tisdagens keynote som hölls av Joseph Sirosh från Microsoft.  Som vi skrivit om tidigare är det nu officiellt att lanseringen av SQL Server 2016 sker den 1 juni.

SQL Nexus konferensen inleddes med 1 dags pre-conference där jag själv valde “SSIS Performance Design Patterns” med Matt Masson. En heldag fylld med SSIS och många tips och tricks av Matt som varit med länge i utvecklingen av SSIS. Vi som jobbat och använt SSIS under en längre tid vet att allt inte är bäst att göra i SSIS utan det är ofta en kombination av många olika tekniker och val som gäller.

Framför allt blir det tydligt när det gäller prestandan. Det är inte självklart att vissa objekt inte är så bra i SSIS utan det är bättre att koda i T-SQL. Matt gick igenom många alternativa lösningar, men som vanligt när det gäller prestanda måste man ha något att jämföra med. Det är ju en av de stora fördelarna med SSIS katalogen som ger så mycket loggning på köpet och som också har mer förbättringar i och med SQL Server 2016. En annan nyhet som Matt presenterade som nummer ett är möjligheten att deploya enstaka paket.
En kanske ännu större förbättring är att man nu kan välja vilken av SQL Server versionerna 2012, 2014 eller 2016 man vill använda som “Target-Server-Version”. Det innebär att man kan använda samma utvecklingsverktyg VS2015 för alla dessa miljöer. Det finns förstås mycket annat nytt som vi kan återkomma till när det gäller SSIS.

Själva konferensen fortsatte sedan med olika spår och där BI förstås var ett av dem. Mycket handlade om Power BI. Microsoft har kämpat länge med att få ut BI till massorna. Nu är fokus på upplevelsen och mycket handlar om visualisering och enkelheten för oss utvecklare att komma dit.

Dock blir nu utmaningen för oss att välja rätt verktyg. Detta blev tydligt i sessionen “Choosing the right mobile BI tool: SSRS v.s Power BI v.s Datazen”.  Alltså tre verktyg med sina olika styrkor och svagheter. Det är dock klart att mycket i framtiden kommer att handla om Power BI med dess regelbundna och täta releaser. Sedan är förstås frågan när eller om man kan släppa gamla verktyg som SSRS i framtiden. Troligen inte, utan man kommer behöva kunskap och erfarenhet från en bred portfölj av olika verktyg och tekniker framöver.

Sammanfattningsvis var SQL Nexus en mycket bra konferens i vår geografiska närhet. Nu ser vi verkligen fram emot SQL Server 2016 lanseringen den 1 juni.