Restore Database – eller konsten att överleva en krasch

Oopps! Upgrade your browser pretty please. Oopps! Upgrade your browser pretty please.

Restore-strategin är viktigare än du tror!

 

Vikten av att ha en bra restore-strategi går inte att överdriva. Vi får många samtal och uppdrag som gäller t ex korruption i databasen eller disk-krascher där den enda lösningen till slut är att göra en återläsning av en tidigare backup av databasen.

Har man då inte en genomarbetad och testad RESTORE-strategi riskerar man att förlora en massa data och det kan påverka fakturering, löner, lagersaldon och all annan data som finns i dessa databaser.

Ett annat scenario kan vara att man har en väldigt stor databas där man tar backup men inte har testat återläsningen vilket kan ta lång tid och kräva mycket utrymme. Vad händer om man snabbt måste återläsa en 10 TB databas men inte är förberedd med infrastruktur som disk, nätverk t ex?

 

  • Formulera era krav på RPO och RTO. Dessa är de viktigaste byggstenarna i en Restore-strategi. När ni har bestämt hur mycket data ni kan förlora och hur länge ni kan vara offline med databasen, först då kan ni skapa en restore-lösning som passar Er verksamhet.
  • Skapa en backup/restore lösning som stödjer Er restore-strategi och klarar av era krav för RPO och RTO.
  • Testa backup/restore regelbundet så att Ni vet att den fungerar och att resurser och infrastruktur är redo om det smäller.

Sluta tänka backuper och börja tänka Restore. 

Dina backuper är värdelösa om Du inte har testat att göra restore!

 

Vill ni ha råd och hjälp med att komma fram till en bra restore-strategi för era SQL-databaser som passar just Er verksamhet, hör av Er till oss!