PASS Summit 2013 – Dag 4

Oopps! Upgrade your browser pretty please. Oopps! Upgrade your browser pretty please.

Dag 4 inleddes med keynote av David DeWitt från Microsoft Gray System Lab med titeln “Hekaton, What, Why, and How. Hekaton är ju en av de stora nyheterna kommande SQL Server 2014. David förklarade Hekaton grundligt i en lysande presentation med visuella exempel vilka skillnader det blir jämfört med nuvarande teknik. Potentialen för Hekaton är minst 100 X, men där är man inte ännu med version 1 som vi just nu kan använda i CTP2.  Materialet för presentationen hittar man här för nedladdning, men det går också att se den här.  

För övrigt kan man säga om dag 4 att det var mycket från SQL Skills som denna gång ställer upp med fem personer. Kimberly Tripp inledde med “Skewed Data, Poor Cardinality Estimates, and Plans Gone Bad”  i full fart. En grundligt genomgång om statistiken och hur viktig den är för SQL Servers query optimizer. Mäkta stolt  var hon också över de skript som visar hur skev statistiken är. Materialet kommer man finna här för nedladdning.

Jonathan Kehayias fortsatte med sessionen “SQL Server Archaeology: Dig into the Past with system_health“. Det är något som är ganska okänt att det finns möjlighet att t.ex. identifiera deadlocks historiskt. Detta gör man med Extended Events sessionen system_health som är inkluderad som standard redan från SQL Server 2008. Paul Randal avslutade med  “Waits, Latches, and Spinlocks: Internals and Analysis” innan det var dags att flytta sig till NASCAR Hall of Fame. En mycket bra dag även dag 4, med många bra talare förutom dessa ovan och alla bjuder också generöst på sitt material som man i många fall kan ladda ned innan själva sessionen.