Byta ut SSMS mot SOS?

Oopps! Upgrade your browser pretty please. Oopps! Upgrade your browser pretty please.

Omväxling kan vara till glädje ibland, men varför skulle vi vilja byta ut SSMS, SQL Server Management Studio? Nu när den börjat bli ordentlig fart på utvecklingen till och med?
Ja nu finns det i alla fall ett alternativ, från Microsoft själva till och med! SQL Operations Studio är visserligen i preview fortfarande, men ser riktigt lovande ut, och representerar ett helt nytt sätt att tänka som känns både ovant och uppfriskande på en gång.

Du har säkert inte missat att SQL Server 2017 går att köra på Linux och i och med det så uppstår givetvis ett behov av att kunna administrera SQL Server från andra operativsystem än Windows. Det är här som SOS, SQL Operations Studio kommer in. Men istället för att göra samma sak som med själva produkten SQL Server, dvs porta över befintliga binärer med lite smart virtualisering light, så lade Microsoft i detta fall SSMS åt sidan, och började om från scratch med SOS. SOS kan i dagsläget köra på Windows, Linux och MacOS.

Vad är det då för skillnader mellan SSMS och SOS? Till att börja med är ju självklart SSMS mer komplett funktionellt sätt, men det SOS saknar i funktioner väger den till stor del upp genom att den är anpassningsbar och utbyggbar på ett helt annat sätt än SSMS. Du kan ladda ned och installera plugins, och det finns redan en hel del plugins att välja på, som till exempel en visuell version av sp_whoisactive!

Sedan ser SOS mer modern ut, redan vid första anblicken

 

Integrationen med sourcecontrol som git är även det mycket mer integrerat, har du inte git installerat kommer SOS föreslåt att du omedelbums sätter igång och laddar ned och installerar det

Layouten annorlunda, men det ger nya möjligheter. Jag gillar skarpt att backupstatus nu är bland det första man ser när man ansluter till en server

Givetvis finns det mycket mer att utforska i SOS, och mer lär hända framöver. Med tanke på takten som Microsoft numera har i utvecklingen av både SSMS och SQL Server tror jag att SOS kommer att växa snabbt och på sikt gå om SSMS som det verktyg som vi helst använder för att jobba mot SQL Server!

Är du sugen på att själv bidra till utvecklingen av SOS? Det gör du via SOS git repo här https://github.com/Microsoft/sqlopsstudio